Venüs Gezegeninin Özellikleri: Venüs’te Bir Gün
- Venüs Gezegeninin Özellikleri: Venüs’te Bir Gün
- Venüs Gezegeninin Özellikleri : Venüs Gezegenine Yolculuk
- Tüm bunlara dayandığınızı varsayarsak: Venüs Gezegeninin Özellikleri
- Venüse Gönderilen Uzay Araçları
Venüs Gezegeninin Özellikleri : Venüs Gezegenine Yolculuk
Bu yazımda sizlere Venüs gezegeninin özellikleri başlıklı bir liste hazırladım. Yazıyı okuyunca Venüs hakkında daha detaylı bilgi edinebilecek hem de bu gezegene hayran kalacaksınız.
Dünya ile karşılaştırıldığında, astronomik komşumuz Venüs yüzde 95 oranında büyüktür. Güneşe yüzde 28 daha yakındır. Bununla birlikte, bir gün Venüs’ün yüzeyinde – bir gün doğumundan diğerine – bir gün geçirmek isterseniz, çok sayıda engel ve yenilikle karşı karşıya kalacaksınız.
1. Yüzeye ulaşmak için sülfürik asit bulutları boyunca yolculuğu aşmak zorundasınız. Kurşunu bile eritecek olan ısıya dayanmalısınız.
2. 800 metrelik okyanus deri nliğindeki basınçla neredeyse aynı olan hava basıncına dayanabilmelisiniz.
Tüm bunlara dayandığınızı varsayarsak: Venüs Gezegeninin Özellikleri
*Güneş doğudan ziyade batıdan doğuyor olacak çünkü Venüs “geri hareketlidir”, güneşin ve güneş sistemindeki diğer gezegenlerin çoğunun tersi yönde dönmektedir. Bir hipoteze göre, gezegenin bir zamanlar diğer gezegenlerin çoğu gibi “ilerlemiş” olduğunu, ancak dönüşünün milyarlarca yıl önce iki büyük düzlemsel çarpma ile tersine çevrildiğini öne sürüyor. Başka bir hipoteze göre ise, Venüs’ün orijinal dönüşünün, gezegenin çekirdeğinin, mantosunun ve atmosferinin farklı hızlarda hareket etmesi nedeniyle kararsız olduğunu öne sürüyor. Bu katmanlar arasındaki sürtünme, tüm gezegende artan bir yalpalamaya neden olmuş ve sonuçta Venüs’ün ters dönmesine neden olmuş olabilir. Bu hipotez doğruysa, Venüs geriye değil tersine çevrilmiştir.
*Venüs’ün dönüşü de çok yavaştır. Venüs’ün ekvatoruna tam günlük bir ziyaret düşünüyorsanız, 1.401 saatlik kesintisiz güneş ışığına katlanmalı veya yaklaşık 58 Dünya gününüzü geçirmelisiniz. Bu hızda, güneş damlasını gökyüzünde sabit tutmak için hızlı bir yürüyüş yeterli olacaktır. Venüs, sera etkisi nedeniyle izotermal hale geldi ve her noktada ortalama 788 ° F (420 ° C) sıcaklığa sahip oldu. Gezegenin yüzeyindeki en soğuk nokta, sıcaklığın yaklaşık 719 ° F’ye (382 ° C) düştüğü en yüksek dağı Maxwell Montes’in zirvesidir. Orada, kurşun sülfit ve bizmut sülfitten oluşan bir ağır metal “kar” gözlemlenebilir.
* Venüs, her 224,7 Dünya gününde bir Güneş’in yörüngesini tamamlar, dolayısıyla bir Venüs yılı neredeyse iki Venüs günü uzunluğundadır.
Venüse Gönderilen Uzay Araçları
Venera: 1970’lerde Sovyetler Birliği, çeşitli bilimsel araçlarla Venüs’e bir dizi ‘Venera’ sondası gönderdi. Isı ve basınç, problara zarar verdi ve yüzeyde sadece dakikalar kadar kısa bir süre çalışabildiler. 22 Ekim 1975’te Venera 9, sofistike bir sıvı soğutma sistemi sayesinde neredeyse bir saat hayatta kalan ve başka bir gezegenin yüzeyinden görüntüler gönderen ilk sonda oldu.
Apollo: Uzay yarışı sırasında, Amerika Birleşik Devletleri de akılda bir Venüs ziyareti yaptı. 1960’ların ortalarında NASA, değiştirilmiş Apollo donanımı kullanarak Venüs’e insanlı bir uçuş görevi tasarladı. Kalkış Cadılar Bayramı 1973 için planlanmıştı. Misyon, bütçe kısıtlamaları nedeniyle iptal edildi.