Şahmeran Efsanesi – Sırlı ve Gizemli Bir Dünyaya Yolculuk
- Şahmeran Efsanesi – Sırlı ve Gizemli Bir Dünyaya Yolculuk
- Şahmeran Efsanesi İlginç Hikayesi
- Cemşap ve Şahmeran'ın Tanışması
Şahmeran Efsanesi İlginç Hikayesi
Şahmeran’ın adını bir yerlerde hemen hemen hepimiz duymuşuzdur, yarı insan yarı yılan olduğuna inanılan bir kadının ihanetlerle dolu bir hikâyesinden bahsedeceğim sizlere. Ünlü Şahmeran efsanesi...Yerin yedi kat altında yaşayan Şahmeran’ın Mersin’de yaşamış olduğuna inanılmaktadır. Hatta bu yüzdendir ki Mersin-Adana arasında bulunan bir kaleye bölge insanları Şahmeran Kalesi demişlerdir. Şahmeran öldüğünde ruhunun kızına geçtiğine inanılır yani bedenen ölse de ruhen asla ölmez, hiçbir zaman yaşlanmaz her daim çok güzeldir. Günümüzde yılan kelimesini hakaret olarak kullanmaktayız, yılanı kötü bir canlı olarak adlandırmaktayız, oysaki yılan; bilgelik, şifa, yol göstermek, yaşam, hayat döngüsü gibi iyi şeyleri sembolize etmektedir ve mitolojide de önemli bir yere sahiptir. Yılanın şifa olmasından dolayı bugün tıp gibi önemli bir bilim dalının sembolü yılandır, öyle ki zehri bile yeri geldiğinde panzehir oluverir.
Cemşap ve Şahmeran’ın Tanışması
Peki Şahmeran? Onun hikâyesi nedir? Fakir bir ailenin evladı olan Cemşap, kışı rahat bir şekilde atlatabilmek için yakın arkadaşlarıyla beraber ormana bal aramaya gider. Nihayetinde ise aradıkları balı bir kuyunun dibinde bulacaklardır ve Cemşap kuyuya bu balı almak için iner, arkadaşlarına kuyuda ki tüm balı çıkarır fakat daha sonra beklemediği bir şekilde onlar tarafında ihanete uğrar ve arkadaşları onu o kuyuda ölüme terk ederek balları alıp kaçarlar. Cemşap hayretler içerisinde ne yapacağının bilemez, bu ihanete çok üzülmüştür fakat bu üzüntüyü bir kenara bırakarak buradan kurtulmanın bir yolunu bulması gerektiğinin de tabi ki farkındadır ve küçük bir delik bulur, bu deliği kendisinin geçebileceği kadar büyütür ve karşısına çıkan şeyi görünce şok olur. Evet tahmin edeceğiniz gibi karşısına çıkan şey Şahmerandır. Şahmeran ise daha önceden insanlar tarafından ihanete uğradığından Cemşap’ı bırakmamaya karar verir fakat işin sonunda Şahmeran duygularına yenik düşer ve Cemşap’ı özgür bırakır.
O dönemin padişahı rahatsızlanınca veziri çareyi Şahmeran da arar, Şahmeran’ı gören kişilerin vücudu pullanmaktadır, bunu bilen vezir vücudu pullu herkesi saraya çağırır, Cemşap’ ta bunların arasındadır ve Cemşap vezire Şahmeran’ın yerini söylemek zorunda kalır. Fakat Şahmeran, Cemşap’ın buna mecbur kaldığını bilmektedir bu yüzden kuyruğunu kaynatıp ilk suyu vezirin ikinci suyu kendisinin içmesi gerektiğini söyler. Vezir bu suyu içince ölür, Cemşap ise lokman hekim olur. Bu hikâye Şahmeran rivayetlerinden sadece birisiydi, bunun gibi bir sürü Şahmeran hikâyesinin dillerden dillere anlatılarak günümüze kadar ulaştığını biliyoruz. Bugün hâlâ birçok evde Şahmeran’ın resimleri asılıdır, çünkü hastalıklardan, nazardan koruduğuna ve bereket getirdiğine inanılmaktadır.