Pisagor Kimdir: Pisagor Hakkında Bilmediğiniz 10 Şey
- Pisagor Kimdir: Pisagor Hakkında Bilmediğiniz 10 Şey
- Pisagor Kimdir?
- Pisagor Hakkında Duymadığınız 10 Gerçek
- 1. Öldükten Sonra Kıymeti Anlaşılmıştır
- 2. Pisagor Kimdir? Sorusunun cevabı: Tam bir Seyyahtı
- 3. Pisagor Tarikatı
- 4. Pisagor Dini
- 5. Filozof Kelimesinin Mimarı
- 6. Bilime Katkıları
- 7. Pisagor Teoremi
- 8. Pisagor Tarikatı Hakkında Gerçekler
- 9. Pisagor Okulu
- 10. Popüler Kültürde Yeri
Pisagor Kimdir?
Pisagor kimdir? Matematikte herkesin bildiği Pisagor Teoremi kavramını bulan Pisagor hakkında duyduğunuzda çok şaşıracağınız bilgileri listeledik. İnternet Kullanıcılarının Pisagor neyi kanıtlamıştır? şeklinde araştırmalar yaptığını gördük. Biz neyi kanıtladığından çok hayatında ilginç gerçekleri madde madde listeledik. İşte Pisagor’un Bilinmeyen Özellikleri;
Pisagor Hakkında Duymadığınız 10 Gerçek
Pisagor’dan ziyade Sisamlı Pisagor olarak bilinen Pisagor, en iyi Yunan matematikçi olarak biliniyordu, ancak aynı zamanda bir filozof ve dini hareket Pisagor Tarikatı kurucusuydu.
1. Öldükten Sonra Kıymeti Anlaşılmıştır
Pisagor hakkında çok fazla kesin bilgi bilinmemektedir, çünkü hayatı ve eserleri ölümünden yüzyıllar sonrasına kadar kaydedilmemiştir. Hani insan öldükten sonra kıymeti anlaşılır derler ya. Pisagor’un değeri ölümünden sonra anlaşılmış, eserleri yüzyıllar sonra kaydedilmiş.
2. Pisagor Kimdir? Sorusunun cevabı: Tam bir Seyyahtı
Pek çok bilgili Yunan araştırmacı ve filozof gibi, muhtemelen genç bir adam olarak yoğun bir şekilde seyahat etti ve Samos adasından Mısır, Afrika ve Akdeniz ile çevrili diğer bölgelere gitti. Hatta Anadolu’yu da gezdiği söylenir. Pisagor kimdir? sorusunun tam cevabı seyyah olabilirdi.
3. Pisagor Tarikatı
Dinini MÖ 530 civarında Croton’da kurdu, ancak kendisi ve takipçileri, dini görüşleri ve siyasi katılımları nedeniyle geniş çapta zulüm gördü. Pisagor Tarikatı hala ilgi görmektedir.
4. Pisagor Dini
Dini inançlarının temel ilkeleri, her şeyin matematik ve sayılarla ilgili olduğunu, takipçilerinin benimsediği bir ilke olduğunu belirtti. Kısaca Pisagor Dini için Matematik Dini diyebiliriz sanırım.
5. Filozof Kelimesinin Mimarı
Pisagor’un kendisinden filozof olarak söz eden ilk kişi olduğuna inanılıyor ve bu kişinin kelime kökenleri “fikir aşığı” anlamına geliyor.
6. Bilime Katkıları
Pisagor Kimdir? diye araştıranlar şunu bilmelidir ki MÖ altıncı yüzyılın sonlarında Pisagor, modern felsefenin yanı sıra matematiğe, bilime ve dini mistisizme önemli katkılarda bulundu.
7. Pisagor Teoremi
En çok Pisagor teoremi ile tanınır; “dik açılı bir üçgen, karenin hipotenüs üzerindeki alanı, diğer iki tarafın karelerinin alanlarının toplamına eşittir”, başka bir deyişle, A2 + B2 = C2. Bu teoremin eski Babilliler ve Kızılderililer tarafından kullanıldığına inanılıyor, ancak bu teoremin kullanımları kaydedilmiş yazılara değil, ilkenin anlaşıldığına dair kanıtlara dayanıyor.
8. Pisagor Tarikatı Hakkında Gerçekler
Bununla birlikte, yaşamına ilişkin kayıtlı kanıtların bulunmaması nedeniyle, bazı araştırmacılar, Pisagor’un dini bir süre yayılmaya devam ettiği için, Pisagor’un önemli katkılarının öğrencileri, takipçileri veya çağdaşları tarafından kurulmuş olabileceğine inanmaktadır; takipçileri Pisagor tarikatı olarak biliniyordu, bu nedenle fikirler ona atfediliyordu.
9. Pisagor Okulu
Pisagor okulunun son derece gizli doğası, teoremi keşfetmede gerçekte hangi rolü oynadığını anlamayı zorlaştırdı.
10. Popüler Kültürde Yeri
Popüler inanış, Pisagor’un tıp, müzik, astronomi ve kehanet alanlarında da önemli katkılarda bulunduğunu savunmaktadır.