Osmanlı Devletinde Bilim Adamları
Osmanlı Devletinde Bilim Adamları
Osman Hamdi Bey – İlk Türk arkeolojisi olarak bilinen Osman Hamdi Bey Lübnan kazıları sonucunda İskender Lahidi’ni bulmuştur. Mimar Sinan Üniversitesindeki Sanayi-i Nefise Mekteb-i Alisi’nin kurucusudur.
Ali Kuşçu – Fatih Sultan Mehmet döneminde yaşamış Timur İmparatorluğunda doğmuştur. Osmanlı – Akkoyunlular sınırında Fatih Sultan Mehmet’in daveti ile İstanbul’a gelmiştir. Astronom , matematikçi ve dil bilimcidir. İstanbul’da iken Ayasofya Medresesinde Müderrislik yapmıştır ve İstanbul da vefat etmiştir.
Takiyüddin – 2. Selim dönemde saray müneccimbaşlığına atanmıştır. Gözlemevi olan Takiyüddin Rasathanesini kurmuştur. Galata Kulesinde gözlemler yapmıştır.
Katip Çelebi – Tarih, coğrafya, bibliyografya alanında çalışmalar yapmıştır. İbrahim Müteferrika tarafından basılan ve ünlü olan coğrafya ansiklapetisi Cihannümanın yazarıdır.
Piri Reis – Osmanlı denizcisidir. Amerikayı gösteren haritaları ve denizcilik kitabı olan Kitabı Bahriye ile tanınmıştır.
Hezarfen Ahmet Çelebi – Kendi yaptığı kanatlar ile uçmayı başaran ilk Türk olmuştur. Uçuşunu 4.Murat döneminde Galata Kulesinde gerçekleştirmiştir.
Cabir Bin Hayyan – Atom Bombasının ilk mucididir. Kimyanın babası olarak tanınmıştır. Atomun parçalanabileceğini iddaa eden ilk kişidir . Zooloji biliminin öncüsüdür. Hayvan gübresinden amonyak elde etmiştir.
Evliya Çelebi – İlk tanınmış Türk gezgindir. Seyahatname adlı eseri yazmıştır.
Matrakçı Nasuh – Kendisinin bulduğu matrak oyunu nedeni ile kendisine matrakçı denilmiştir. Matematik , tarih ve savaş sanatları alanlarında eserler vermiştir. Yapıtları başta Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi ve Süleymaniye Kütüphanesidir.
Lagari Hasan Çelebi – Roket yaparak uçmayı başardığı rivayet edilir.