Olimpiyatların Tarihçesi : Olimpiyatlar Çıplak Yapılırdı
- Olimpiyatların Tarihçesi : Olimpiyatlar Çıplak Yapılırdı
- Olimpiyatların Tarihçesi: Olimpiyatlar Çıplak Yapılırdı
Çıplaklık bugün toplumda uygun olmayan bir davranış biçimi olarak karşılanıyor. Peki Antik olimpiyatların çıplak yapıldığını söylesek? Yazımızda Antik Yunan’da olimpiyatların neden çıplak olarak yapıldığını açıklamaya çalışacağız. İşte bilinmeyen bir yönüyle olimpiyatların tarihçesi :
Antik Yunan’da ortaya çıkan olimpiyat oyunları çıplak sporculara sahne olurdu. Çıplak olmalarının sebebini de tarihçiler sıcaktan etkilenmemek için olduğunu düşünüyorlar. Jimnastik kelimesinin kökeni de çıplaklığa dayanıyor. Eski Yunancada “Gumnasía” kelimesi eğitim/antrenman, “Gymnós” kelimesi ise çıplak anlamına gelmekteydi. Kelimenin tam karşılığını ise “çıplak yapılan eğitim” olarak çevirmek mümkün.
Olimpiyatların Tarihçesi: Olimpiyatlar Çıplak Yapılırdı
Hikaye, İlyada’daki Homerik sporcuların ve MÖ 776’daki ilk antik Olimpiyatçıların yarışmak için başlangıçta peştamal giydiklerini anlatıyor. Megara şehrinden Orsippus (veya Orhippus) adında bir koşucu, muhtemelen tek stadlık yarışı kazanmak için M.Ö. 720’deki on beşinci Olimpiyat (Not: stad, stadyumun uzunluğudur ve genellikle 185 metre civarındaydı) yarışında koşmuştu. BCE tarihçisi Thukydides, çıplak atletik rekabete geçişin belki biraz sonra, kendi zamanına daha yakın bir zamanda gerçekleştiğini öne sürüyor. Ona göre atletik çıplaklık, Pers düşmanlarının Yunanistan’ın doğusunda sergilediği barbarlık karşısında bir nezaket gösterisiydi. Eski Persler geleneksel olarak tutkunun çıplak görünmesine karşı olduğunu düşündüler ve bu nedenle Yunan çıplaklığı, sosyal adetlerine bir hakaretti. O zamanlar önce Spartalılar ve daha sonra diğer birçok Yunan şehir devletiyle ilişkilendirilen Yunanlılığın bir simgesiydi. Spartalı kadınların bile çıplak olarak çalıştığı söylenir.
“Gymnasium” kelimesi , çıplak anlamına gelen Yunanca ” γυμν wordς” kelimesinden gelir ve bu yapılar MÖ 6. yüzyılda Yunanistan’da çoğalmaya başladı. Yunan kültürü içindeki spor salonu kurumu, ayrılmaz bir şekilde eğitim ve zihnin yanı sıra bedenin koşullandırılmasıyla bağlantılıydı, ancak bunlar aynı zamanda heykel, seramik ve diğer sanat formlarıyla da bir bağlantıydı.
Çıplaklık gerçekten Spartalı disiplini yansıtmanın ve reklamını yapmanın bir yoluysa, tüm bu gelişmiş fikirlerin neyi temsil etmesi gerektiğini bir düşünün . Hiç kimse antik çıplak atletik bedenin anlamını tarihçi Donald Kyle’dan daha iyi ifade edemez. Kitapta Sport and Spectacle in the Ancient World adlı kitabında , ” İnsan vücudu – erkek ya da kadın, formda ya da gevşek, giyinik ya da çıplak – nihaidir. Arkaik Yunanistan’da, spor için tamamen çıplak olmak için soyunmak, erkeklik, etnik köken, statü, özgürlük, ayrıcalık ve fiziksel erdemin iddialı bir iletişimi haline geldi. “O zamanlar bile, atletik vücut güçlü bir reklam tuvaliydi ve kostüm çıplaklığın kendisi idi.