Çanakkale savaşı nedir? Kimler Arasında olmuştur?

Tarihimizin en büyük ve şanlı zaferlerinden biri olan Çanakkale Savaşı tüm dünyaya ders veren tarihi bir zaferdir. Bu yazımızda bu kadar önemli ve unutulmaz zaferimizi anlatmaya çalıştık. Çanakkale savaşları nedir? Önemi, nedenleri ve sonuçları ile ilgili tüm detaylara yazımızda bulabilirsiniz.

Tam bir savunma savaşı olan Çanakkale savaşı, İtilaf devletlerine karşı Osmanlı Devleti’nin yaptığı bir savaştır. Üstelik bu savaş tüm milletimizle destan yazılan bir savaş olarak dünya tarihindeki yerini ve önemini koruyor. Çanakkale savaşları 3Kasım 1914-18 Mart 1915 yılı arasında deniz savaşları, 25 Nisan 1915-9 Ocak 1916 tarihinde de Gelibolu yarımadasında kara savaşları yapılmış olup, itilaf devletleri karadan 3 kere çıkartma yapma girişiminde bulunmuşlar ancak başarı sağlayamamışlardır. İtilaf Devletleri Çanakkale Boğazını ve İstanbul’u ele geçirme amacıyla Çanakkale Boğazına saldırmışlardır. Nusret mayın gemisinin batırılması kırılma noktası olmuş ve bozguna uğrayan itilaf devletleri deniz saldırısından vazgeçmişlerdir. 25 Nisan1915 itibariyle kara savaşlarına başlayan İtilaf devletleri Türk milletini büyük mücadelesi ve direnişi ile karşılaşmışlar ve üçüncü kara çıkartması girişiminden sonra 1916 yılı Aralık ayında Gelibolu’dan çekilmişlerdir.

Çanakkale Savaşı Nedenleri

Türk tarihine altın harflerle yazılan bir savaş olan Çanakkale savaşının nedenleri ile ilgili bilgileri yazımızda bulabileceksiniz. Türk milleti olarak Çanakkale savaşında çok fazla insanını kaybetmiş olup ordu olarak değil Çanakkale’de millet olarak savaşmıştır. Hem toprak bütünlüğünü koruyup bunun yanı sıra büyük bir zafer elde etmiştir. Gelelim Çanakkale savaşının nedenleri şu şekilde sıralanabilir.

İlginizi Çekebilir:Türk Demokrasi Tarihi Kemal Karpat Kitap Özeti ve İncelemesi

Osmanlı devletini saf dışı bırakmak ve Çanakkale Boğazını ele geçirmek isteyen İtilaf Devletlerinin bu isteği Çanakkale savaşının ilk nedenlerinden biridir.
Osmanlı devleti Almanya yanında yer almayı tercih etmesi İngiltere, Rusya ve Fransa’nın savaşta zayıf kalmasına yol açmıştır. Savaşın nedenlerinden biri de bu devletlerin güçlerini birleştirme isteklerinin yanı sıra Osmanlı Devletini ele geçirme istekleridir.
İtilaf devletlerinin Rusya’ya destek için boğaz hâkimiyetini istemelerinin yanı sıra İstanbul’u ele geçirme isteği de savaş nedenleri arasındadır.

Savaşa girmeyen Balkan Devletlerinin kendi yanlarında yer almasını isteyen İtilaf Devletlerinin çabası da savaş nedenlerindendir.

Çanakkale savaşının sonuçları

Çanakkale savaşının sonuçları aşağıdaki gibi sıralanmaktadır.
18 Mart 1915 yılı itibariyle Osmanlı ordusu tarafından yenilgiye uğratılan İtilaf Devletleridir. Bu nedenle Çanakkale savaşının deniz savaşı sona ermiştir.
Gelibolu yarım adası kara çıkartmaları yine Türk milleti sayesinde İtilaf devletlerinin bozguna uğratılması ile sonlandırılmıştır. Anafartalar ve Arı burnundan ve 9 Ocak 1916 yılında Seddülbahir’den çekilen İtilaf Devletleri burada da büyük bir bozguna uğratılmıştır.

En önemli sonuçlarından biri de Dünya Savaşı’nın tüm gidişatı değişmiştir. Batı ülkelerinin tüm beklentileri tersine dönen gelişmelerle sonuçlanmıştır.

share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Ankara Savaşı (1402)
Ankara Savaşı (1402)
UYGUR DEVLETİ
UYGUR DEVLETİ
Türklerde Kadının Yeri : Türklerde Kadın Olmak
Türklerde Kadının Yeri : Türklerde Kadın Olmak
Çanakkale Savaşının Nedenleri ?
Çanakkale Savaşının Nedenleri ?
Türkler Neden Vatanlarını Terk Etti?
Türkler Neden Vatanlarını Terk Etti?
Osmanlı’da Gayrimüslimler – Osmanlı’da Gayrimüslim Olmak
Osmanlı’da Gayrimüslimler – Osmanlı’da Gayrimüslim Olmak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tarihbilgi.com.tr | © 2024 |