Medeniyetler Tarihi

Biranın Tarihi – 6 İçeceğin Dünya Tarihinde Yeri

Dünya Tarihi’ni 6 içeceğe göre ayarlamak, Economist Dergisinin ünlü editörlerinden olan Tom Standage‘in fikridir. Tom Standage’in 6 Bardakta Dünya Tarihi kitabını okumanızı tavsiye ederim. Biranın tarihi sandığımızdan çok daha eskilere dayanıyor.

Tom Standage, 6 Bardakta Dünya Tarihi kitabında, tarihi, bira, şarap, damıtık içkiler, çay , kahve ve kola olarak bölmüştür, ben de ondan esinlendiğim için bu seri aynı sıralamada gidecek.

Sıvılar, insanların canlı kalmak için nefes almaktan sonra gelen ihtiyaç sıralamasında 1. sırayı alır. Yiyecek yemeden bir kaç hafta yaşanılabilir ancak sıvısız en fazla bir kaç gününüz vardır.

Bira, Dünya Tarihi bakımından önemlidir, ilk olarak Mezopotamya’da keşfedildiği düşünülmektedir, bulunmamıştır. Bunun keşif olması daha mantıklıdır çünkü içerdiği malzemeleri M.Ö. 10.000 civarlarında bir insanın, içerdiği malzemeleri sırayla koyması pek akla uymaz, tesadüfen bulunmuş olması demek daha doğru olur.

Biranın Tarihi – Biranın Keşfi

Bira, tarımın başlarında, insanların halen yabani tahıl topladığı ve yerleşik hayata geçmeye başladığı zamanlarda keşfediliyor, tahıllar insanlar için güvenli bir yiyecek kaynağıydı. Ham tüketilemezlerdi ancak ezilip, suyla ıslatılınca yenilenebilirdi. Taştan bozma bir tabağın içine birkaç yiyecek örneğin ceviz, fındık gibi malzemelerle birlikte tahılları koyup ateşin üstüne  koyarsanız koyulaşır ve kıvam kazanır. Tahılın bir diğer özelliği ise kuru bir yerde tutulurlarsa aylarca bozulmadan durabilirler. O zaman insanları için hayati derecede önemli bir özellikti çünkü avcılık yaparak topladıkları etler kısa bir sürede bozuluyorlardı ve koca bir geyik olsa bile kısa sürede yenmek zorundaydı.

Tahıllar ıslatılınca çimlenir ve tadı tatlı olur. Tahıllar ıslandıkları zaman içerdikleri nişastayı maltoz şekerine dönüştürür ve insanlar için önem kazanır. Bu keşifi, ambarların su geçirmesinin ve tahılın beklemesiyle elde edildiği düşünülüyor.

Islanan tahılı, eğer yapılan çorbada kullanılırsa ve bir, iki gün beklerse gizemli bir şekilde bir içkiye dönüşüyordu yani biraya. Birayı ilk olarak Mezopotamya’da keşfedilmesi daha mantığa uygundur çünkü tarım ilk olarak Bereketli Hilal çevresinde başladığı düşünülmektedir.

M.Ö. 3.000 yıllarında Sümer çizimleri aynı kaptan kamışla bira içen iki kişiyi betimler.

M.Ö. 3.000 civarlarında bira içen Sümerliler 

Biranın egemenlik sürdüğü tarihleri eğer tarihsel olaylar sıralamasında alsaydık, biraya tarımın keşfi ve yazının bulunması düşerdi.

Serinin diğer bölümünde Şarabın, Dünya Tarihindeki yerinden bahsedeceğiz.

admin

Tarihe dair bilgiler sunan tarihci admin.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu