Ankara Savaşı (1402)
Timur son olarak Yıldırım Beyazıt’ın kendisine bağlı olmasını, Kara Yusuf’un kendisine teslim edilmesini, Anadolu beyliklerinin eski yerlerinin kendilerine iade edilmesini istedi. Bu istekler kabul görmeyince Çubuk Ovası’nda iki ordu karşı karşıya geldi. Osmanlı ordusu ilk saldırıyla Timur kuvvetlerini sarstı ise de Timur’un fillerle takviyeli zırhlı kuvvetleri bu hücumu önledi. Kara Tatarlar ve Anadolu beylerine bağlı sipahiler eski beylerinin bulunduğu Timur tarafına geçerek ihanet ettiler. Bu durum savaşın yönünü değiştirdi. Böylece Osmanlılar tarihinde ilk defa ağır bir yenilgiye uğradılar.
Ankara Savaşının Nedenleri
- Timur’un Azerbaycan, Kafkasya, Irak ve İran’ı ele geçirerek Osmanlı Devleti’nin sınırlarını tehdit etmesi
- Hakimiyetleri sona eren Anadolu beyliklerinin Timur’u Osmanlı Devleti aleyhine kışkırtması
- Her iki hükümdarın cihan hakimiyeti idealini gerçekleştirmek istemesi
- Çin’e sefer planlayan Timur’un batıyı kontrol altına almak istemesi
- Timur’a karşı savaşan Bağdat Hükümdarı Ahmet Celayir ile Karakoyunlu Hükümdarı Kara Yusuf’un Yıldırım Beyazıt’a sığınması
- İki hükümdar arasındaki karşılıklı kışkırtıcı mektuplar
- Timur’un Sivas’a girerek şehri harap etmesi
Ankara Savaşı’nın Sonuçları
- Anadolu Türk birliği bozuldu ve Osmanlı Devleti’ne daha önce katılmış beylikler yeniden kuruldular (Karesioğulları Beyliği hariç).
- İstanbul’un alınması gecikti, Bizans’ın ömrü uzadı.
- Osmanlı fetihlerinin uzun süre duraklamasına sebep oldu.
- Timur bir süre Anadolu’ya hakim oldu.
- Osmanlı hazineleri ve arşivi yağmalandı (Kuruluş dönemine ait belgelerin eksikliği bundan kaynaklanmaktadır).
- Yıldırım Beyazıt ve oğlu Şehzade Mustafa esir edildi.
- Osmanlı siyasi tarihinde Fetret Dönemi başladı.
- Balkanlardaki Türk ilerleyişi durdu.
- Anadolu’daki ekonomik ve sosyal düzen bozuldu.
- Akkoyunlu Devleti güçlenerek Osmanlılara rakip hale geldi.
- Osmanlı Devleti dağılma tehlikesi geçirdi.
✍ Savaştan sonra Timur, Anadolu’da kaldığı sürede Yıldırım’ı yanından ayırmadı. Timur Ankara’dan Kütahya’ya geçti, askerleri Bursa’yı yağmaladılar sonra Aydın’ı alıp İzmir’e yürüdü. İzmir’i şövalyelerden alarak Aydınoğullarına teslim etti. Anadolu’da Timur dokuz ay kaldı. Ahmet Celayir ve Kara Yusuf ülkelerine döndüler. Yıldırım Beyazıt Akşehir’de hastalanarak öldü (1403).
Ankara Savaşı’nın Osmanlı tarihinin gelişimine etkisi ne oldu?
Ankara Savaşı, Osmanlı tarihinin ilk dönemlerinin en önemli başarısızlığıdır. Bu mağlubiyet yüzünden, adım adım büyük zorluklarla kurulan Osmanlı Beyliği bölünme ve dağılma tehlikesiyle karşı karşıya geldi. 11 yıl boyunca Yıldırım’ın oğulları arasında devam eden mücadelelerle dolu Fetret Devri, 1413’te Çelebi Mehmed tek başına bütün kardeşlerini mağlup ederek tahta geçmesi ile sona ermiş olarak anlatılır. Ancak devletin bölünme ve dağılma tehlikesinden uzaklaşması bu kadar kolay olmadı. Gerek hanedan üyeleri, gerekse Anadolu beylikleri ve Balkanlar’dan gelen Haçlı tehlikesi Osmanlı İmparatorluğu’nu Çelebi Mehmed’den sonra da ciddi olarak tehdit etmeye devam etti. Halil İnalcık, Fetret Devri’nin gerçek manada 1453’te İstanbul’un fethi ile bittiğini belirtmektedir.