Türkler Neden Vatanlarını Terk Etti?

Proto-Moğolların egemen olduğu Orhun Türk boyları ile bu bölgedeki Türk boyları birbirlerini sıkıştırarak batıya doğru göç etmeye başladılar.

1027 yılında artan kıta baskısı sonucunda Türklerin batıya göçü büyük bir tufana dönüştü. Kaydır ve Kıpçak baskısıyla Oğuzlar da vatanlarını terk etti.

Şamani Peçenekler ve Oğuzlar, Doğu ve Orta Avrupa, Balkanlar; Müslüman Oğuzlar ise Maveraünne, Horasan ve diğerleri İslam ülkelerine göç ettiler.

İlginizi Çekebilir:Osmanlı’da Hayvan Sevgisi

1040 yılında Dandanakan’daki Oğuzlar – Selçuklu egemenliği altında – Gazneliler’i yenerek devletlerini kurdular.

Ancak Orta Asya’dan yüzbinlerce Türk, Moğol aşiretlerinin baskısıyla batıya göç etmeye devam ediyordu. Maveraünne-nehir bölgesi onlara yetmedi, bu yüzden yeni bir yurt aramaya başladılar. Neden Anadolu’ya geldiler? Büyük Selçuklu Devleti kurulmadan önce Oğuzlar Azerbaycan, Güneydoğu Anadolu ve Irak’a gitmişlerdi.

Göktaş, Buka, Mansur ve Anasıoğlu yönetimi Türkmenler, Cizre ve Diyarbakır havayolları ile Musul’u ele geçirmelerine rağmen başarılı olamadılar ve Azerbaycan’a döndüler. Hayvan kitleleri için vatan ve otlak arayan Türkmenler, Büyük Selçuklu topraklarına gelmeye devam ediyor. Selçuklular, Türkmenleri mera kıtlığına neden olmamak için Anadolu’ya gönderdiler, Türkler Suriye ve Irak’a gidip yerleşseler bile ülkelerin iç bölgelerine girmediler.

İklim ve otlatma durumunun hayvanlarına uygun olmaması, Türklerin burada yoğun olarak yayılmasını engelledi. Claude Cohen’e göre Türklerin o bölgelerde  Arap çobanlar ve göçebeler olması ve iklimin o bölgelerdeki Türkler için uygun olmaması nedeniyle bu bölgelerde gerçek bir yerleşim kuramamasının nedeni.

share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

UYGUR DEVLETİ
UYGUR DEVLETİ
Çanakkale Savaşının Nedenleri ?
Çanakkale Savaşının Nedenleri ?
İlk Türk Devletlerinde Kurultay Üyeleri
İlk Türk Devletlerinde Kurultay Üyeleri
Macarlar Türk mü? – Bir Macarla Röportaj
Macarlar Türk mü? – Bir Macarla Röportaj
TÜRKLERDE AT VE AT KÜLTÜRÜ - AT ve TÜRKLER
TÜRKLERDE AT VE AT KÜLTÜRÜ – AT ve TÜRKLER
Türklerde Kadının Yeri : Türklerde Kadın Olmak
Türklerde Kadının Yeri : Türklerde Kadın Olmak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tarihbilgi.com.tr | © 2024 |