Şamanizm ve Türkler İlk Tanışması-Şamanizm Nedir?

Şamanizm en eski inanç sistemidir. Antik Türklerin, Mongol ırkının ve İngilizce’de Middle Asia denilen Orta Asya’nın dinidir. Şamanizmin Orta Asya’dan çıkıp Türklerle birlikte Anadolu’ya kadar ulaşabilmesi ve beraberinde hayvan mitleri, akrobatik hünerler, erginleme ritlerini taşıması asırlarla ifade edebileceğimiz kadar uzun bir sürecin sonucudur. Şamanizm ve türkler sandığınızdan uzun bir zaman önce tanışmışlardır.

Şamanizm ve Türkler

Şaman Uygarca da, “hastalıkları gideren, acıları dindiren, çılgınlıkları, saraları yatıştıran, hastalara ilaç yapan kimse” anlamında, “otacı” diye anılmıştır. Çin kaynaklarına göre, Kırgızlar’da şamanın adı Gan’dır. Altaylılar şamana Kam, kamların yönettikleri törenlere de “kamlama” demişlerdir. Birçok modern tarih kitabında, eski Türklerin Şaman dinine mensup oldukları yazar. Böyle bir din olmadığı; Şamanizm çok farklı manada birşey olduğu hâlde, bu yanlış ifade nedense çoğu kişi tarafından kabul görmüştür. Şamanizm ve türkler, moğollarla şamanizmden daha etkili ve uyumlu bir çift olmuşlardır.

Şamanizm Nedir – Şaman  Kime Denir?

Şaman kişi, doğa üstü kuvvetlere temas kurduğunu iddia eden kimseye denir. Biraz bugünki medyumlar gibi, kendilerine göre birtakım usullerle trans bir hâle girip kendilerinden geçer ve hususi elbiseler giyerler. Davul veya ses çıkaran birtakım aletler kullanarak danslar yaparlar. Şamanlar normal insanların görüp işitemediği şeylerden, ruhlardan, cinlerden anlatır. Şair falan değildirler ama şiir şeklinde dualar okurlar. İçlerinde bize göre anlamasız lakin ‘sihirli’ kelimeler de bulunur.

İlginizi Çekebilir:Atatürk’ün İlkokul Anıları

Şamanlar din insanı olmaktan ziyade, birer kabile büyücüsüdür. Sözde gelecekten haber verirler. Hastalığı yapan kötü ruhu çeşitli şekillerle hastalardan atıp hastaları bir güzel iyileştirirler. Ruhlar âleminde neler olup bittiği hakkında konuşurlar. Bu hususiyetleri irsîdir. Şamanlık aileden geçer. Şaman kimse, erkek veya kadın olabilir.

Şamanlara birçok coğrafi bölgede, Sibirya’dan Hindistan’a, Afrika’dan Amerika’ya kadar geniş bir bölgede rastlanır. Şamanlık, sonradan dinlere karışmış doğa üstü kuvvetlerin sistemidir. Bu bakımdan Şamanlık ya da Şamanizm her dinde bulunabilir. Bu büyücülere olan inancı din gibi görmek, meseleyi içinden çıkılmaz hâle getirmiştir.

Şamanlar, bir din görevlisi, bir şifacı ya da bir büyücü olarak tanımlanabilir. Bir şamanın en temel özelliği, ruhlarla temas duruma geçebilme özelliğidir. Bu gücü sayesinde bir mistik parçalanma (ölüp dirilme), hastalık tedavisi, kutsama gibi misyonlarını gerçekleştirebilir. Bu teması elbette herkes gerçekleştiremez, bu güce sahip olmanın bazı kimselerin genlerinde bulunduğu savunulur.

Şamanlar genellikle rahatlıkla ve kolay bir biçimde trans hale geçebilecek kişiler arasından seçilir ve genellikle de kadınlar arasından şaman seçilir. Olur da erkek bir kimse şaman olursa dahi, giydiği kıyafetler kadın kıyafetleridir. Dini ritüel esnasında giyilen kıyafete manyak denir. Bu elbise garip ve ruhani olduğu söylenen objelerle doludur.

share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Malazgirt Savaşı ve Tarihi Sonuçları Nelerdir?
Malazgirt Savaşı ve Tarihi Sonuçları Nelerdir?
Çanakkale Savaşının Nedenleri ?
Çanakkale Savaşının Nedenleri ?
UYGUR DEVLETİ
UYGUR DEVLETİ
Osmanlı’da Hayvan Sevgisi
Osmanlı’da Hayvan Sevgisi
2.Dünya Savaşının Nedenleri
2.Dünya Savaşının Nedenleri
KÜRŞAT AYAKLANMASI
KÜRŞAT AYAKLANMASI

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tarihbilgi.com.tr | © 2024 |