Damıtık İçkiler Tarihi – 6 İçecekte Dünya Tarihi

Bu yazımızda İçkiler’e veda ediyoruz, Damıtık İçkiler, içkilerin en son halidir. Otomasyona başvurulsa bile yine halen aynı yöntemlerle yapılmaktadırlar. Damıtık içkiler ne demek nasıl yapılır yazımızda okuyabileceksiniz.

Damıtma Nedir? Damıtık İçkiler Nedir?

Damıtık İçkiler yapmak için damıtma işlemi yapmak gerekir. Damıtma işlemini bulan kişi ise Cabir Bin Hayyan’dır. Damıtma işlemi buharlaşma sıcaklıkları farklı olan iki sıvı arasında ve kapalı iki kap arasında yapılır. Sıvılardan biri buharlaşırken birisi kapta kalır. Buharlaşan sıvı kaplar arasındaki geçişten diğer kaba geçer. Arap Dünyasından yayılan damıtma bilgisi, Avrupa’da merak konusu haline gelir ve Avrupalı bilim adamları, Arapçadan, Latince’ye çevrilmiş eserlerden damıtmayı öğrenirler. Eserlerde rastladıkları “al-kohl” kelimesi arıtılmış maddelere denk gelir ve alkol kelimesi ise gündelik kelimelerimizin bir parçası haline gelir.

Latince tıp metinlerinde bir sıvıdan bahsedilir,”aqua vitae“,anlamsal açıdan yaşam suyu denilen bu sıvı yalnızca şarabın üst üste bir kaç kere damıtılmasıyla oluşan bir içecekti. Aqua vitae’nin ömrü uzattığından,g ençliği sürdürdüğünden de bahsedilir.

Aqua vitae’nin Keltçe karşılığı “uisge beatha“, bugün kullanılan viski kelimesinin kökenidir.

İlginizi Çekebilir:Lidyalılar Kimdir?

Şeker Köle Krallığı‘nda(Yakında yazmayı planladığım bir yazı, isimi biraz alakasız gelebilir ancak okuyunca anlayacaksınız, şuan sadece oldukça kısa bir özet geçeceğiz.) yapılan brendi’ye(Şeker Kamışı kullanılarak yapılan bir likör)”Köpek Öldüren” adı verilmişti. Böyle üzücü isim verilmesinin ardında oldukça sert bir içki olması yatıyor. Bu sert içkiye “Köpek Öldüren” demek yerine rom denilmiştir. Sebebi pek bilinmemesinin yanı sıra Güney İngiltere’de ağız dalaşı, kavgalı patırtı manasına gelen “rumbullion” isminden türediği de düşünülüyor, sebebi ise bu sert içkiden içilince sonuç genellikle böyle olduğundandır.

Rom’un Tarihi

Rom’un Ortaçağ’da denizcilikte önemi büyük. Denizciler için rom önemliydi, kolay bozulan 10 litre bira yerine 2 litre rom almak disiplin konusunda sıkıntı çıkarmaya başlayınca Amiral Edward Vernon, romun 1 litre suyla karıştırılmasına dair emir çıkardı. Peki Ortaçağ ile ne önemi var ki bunun ? 

Bu sorunun cevabını ise şöyle açıklayayım, Amiral Vernon, romu lezzetleştirmek için bir kokteyl geliştirir, roma biraz şeker ve limon suyu katılır. Bu kokteyl donanma’da popülerleşir ve ünlü denizci hastalığı olan iskorbütte ciddi oranda azalma görülür. Burada önemli olan limon suyudur, C vitamini eksikliğinden kaynaklanan iskorbüt hastalığı mürettebatı zayıf düşürmektedir ancak zorunlu olarak limon suylu istihkaklarını alınca İngiliz askerleri, istihkakları şarap olan Fransız mürettebatına karşı üstünlük sağlamışlardır.

Damıtık İçkilerin egemenlik sürdüğü tarihleri eğer tarihsel olaylar sıralamasında alsaydık, Damıtık İçkilere Karanlık Çağ ve Amerika’nın Keşfi düşerdi.

Serinin diğer yazısında Kahve’nin Nasıl Dünya Klasiği olduğunu ele alacağız. Eksik gördüğünüz ya da beğendiğiniz yerleri yorumlarınız ile belirtebilirsiniz.

share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Biranın Tarihi – 6 İçeceğin Dünya Tarihinde Yeri
Biranın Tarihi – 6 İçeceğin Dünya Tarihinde Yeri
Mısır Piramitlerinin Gizemleri – Yalanlar ve Gerçekler – Özellikleri
Mısır Piramitlerinin Gizemleri – Yalanlar ve Gerçekler – Özellikleri
Şark Meselesi Nedir ?
Şark Meselesi Nedir ?
Kahvenin Tarihi – 6 İçeceğin Dünya Tarihinde Yeri
Kahvenin Tarihi – 6 İçeceğin Dünya Tarihinde Yeri
İnkalar Kimdir – İnkalar Ne Zaman Yaşadı – İnkalar Türk mü? İnka Medeniyeti
İnkalar Kimdir – İnkalar Ne Zaman Yaşadı – İnkalar Türk mü? İnka Medeniyeti
Eski Mısır İle İlgili Bilinmeyen 11 Enteresan Bilgi
Eski Mısır İle İlgili Bilinmeyen 11 Enteresan Bilgi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tarihbilgi.com.tr | © 2024 |