Ayasofya Cami Tarihi – 3 Kere Yıkılıp Tekrar Yapıldı
- Ayasofya Cami Tarihi – 3 Kere Yıkılıp Tekrar Yapıldı
- Ayasofya Cami Tarihi: En Büyük Kiliseydi
- Ayasofya Cami: Efsaneler
Ayasofya yapılıp açılışından Osmanlı Devleti padişahı Fatih Sultan Mehmet’in gerçekleştirdiği İstanbul’un fethine kadar 915 yıl kilise olarak, 1453’ten 1934’te alınan kararla müze oluncaya kadar cami olarak, geçtiğimiz yıla kadar da 86 yıldır müze olarak hizmet veren Ayasofya, 2020’nin Temmuz ayında kılınan ilk namazıyla resmi olarak Ayasofya Camii olmuştur. Türkiye’de yerli ve yabancı turistler tarafından en çok ziyaret edilen yapıların ilk sırasında yer alıyor. İşte Ayasofya cami tarihi:
Ayasofya Cami Tarihi: En Büyük Kiliseydi
Doğu Roma İmparatorluğu’nun İstanbul’da yapmış olduğu en büyük kilise olan Ayasofya aynı yerde tam üç kez inşa edilmiştir. Ayasofya cami tarihi : İlk yapıldığında Megale Ekklesia (Büyük Kilise) olarak isimlendirilmiş, 5’inci yüzyıldan İstanbul’un fethine kadar Hagia Sophia (Kutsal Bilgelik) olarak isimlendirilmiştir. İmparator Konstantios tarafından 360 yılında yaptırılan Megale Ekklesia (Büyük Kilise) ve İmparator II. Theodosis’in yeniden 415 yılında inşa ettirdiği kilise halk ayaklanmalarında yıkılmıştır. Günümüzde ki Ayasofya İmparator Justinianos tarafından dönemin iki önemli mimarı Tralles’li (Aydın) Anthemios ve Miletos’lu (Balat) İsidoros’a yaptırılmıştır.
Ayasofya’nın içine 16’ncı ve 17’nci yüzyıllarda, mihraplar, minber, müezzin mahfilleri, vaaz kürsüsü ve maksureler eklenmiştir. Ayasofya’nın dışına farklı dönemlerde minareler yaptırılmıştır. Bu minareler medrese, sıbyan mektebi, muvakkithane, şadırvan, sebiller, güneş saatleri, mütevelli heyeti odası ile Ayasofya, Osmanlı Dönemi’nde kompleks bir yapıya dönüştürülmüştür.
İçlerinizden Ayasofya Camii’nin nerde olduğunu bilmeyenler ve gitmek isteyenler olabilir diye düşünüyorum. O güzelim Ayasofya Camii İstanbul’un Fatih ilçesine bağlı Sultan Ahmet semtindedir.
Ayasofya Camii geçtiğimiz yıla kadar 86 yıldır müzeydi. Peki Ayasofya Camii ne zaman müze oldu ?
1923’te cumhuriyetin ilanından sonra cami olarak kullanılmaya devam etse de, Ayasofya 1931’de kapatıldı. Ayasofya, Mustafa Kemal Atatürk’ün emri ve Bakanlar Kurulu kararı ile 1935 yılında müzeye dönüştürülmüştür. Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün verdiği izin sonrası başlayan çalışmalar 15 yıl sürdü ve 1947’de tamamlandı.1996’da Dünya Anıtları İzleme listesine alınan Ayasofya’nın kubbesi ve minareleri, Dünya Anıtları Fonu’nun da desteğiyle 1997-2002 arasında restore edildi. Müze aynı zamanda UNESO Dünya Mirası listesindedir.
Ayasofya Cami: Efsaneler
Ayasofya Cami
Ayasofya yapılışından gizli odalarına, tabutlarına, duvar mermerlerindeki şekillerden direklerine pek çok söylence barındırır. Ayasofya cami tarihi efsanelerle doludur. Söylencelerden biri şu şekilde fıkralaşmıştır:
Bir yoksula kırk gün Ayasofya’da sabah namazı kıl borçlarından kurtulursun demişler. 39 gün namaz kılmış 40. gün ise namaza geç kalmış. Sabah karanlığında koşarken de biriyle çarpışmış. Kendi bir yana, sarığı bir yana. Neyse karanlıkta sarığını bulup giymiş ve camiye girmiş. Ama namazda herkesin kendine bakmasından da epey rahatsız olmuş.
Namazdan sonra imamın yanına geldiğini görüp şaşmış. İmam bir çıkın uzatıp “kardeşim Müslüman oluşuna sevindik. Şu parayı kabul et hem hayatını düzelt, hem de kendine uygun giyecek al” demiş. İmamın verdiği para adamın borcunu ödemeye rahatça yetecekmiş ama giyecek faslını pek anlamamış. Evine gidince birde ne görsün, çarpıştığı adamdan papaz takkesi almamış mı? Başını Ayasofya’ya dönüp, “borcu ödüyorsun ama Müslümanın başına da Papaz başlığını giydiriyorsun” demiş.