“Türkün Türkten Başka Dostu Yoktur” Sözü Ne Kadar Doğru?

Yazımıza hoş geldiniz. Bu yazımda “Türkün Türkten Başka Dostu Yoktur” sözünü tartışmaya açmayı düşündüm. Yazımda tarihi süreçte gerçekten bu sözün geçerli olup olmadığını kendi fikrimce açıklamaya çalışacağım.

Son zamanlarda Türkiye’ye karşı Avrupa’nın tutumu, dünyada yalnız kalması, Ermeni Meselelerinde hiç beklemediğimiz bazı Arap ülkerinin bizi hayal kırıklığına uğratması toplum “Türkün türkten başka dostu yoktur.”sözünü doğurdu. Gerçekten bu söylemi savunan insanların haklı olduğu yönler olsa da biz tarihi süreçte bunun doğru olup olmadığını anlamaya çalışacağız.

Pakistan Osmanlı İlişkisi

Osmanlı Devleti ile Rusya arasında yaşanan Osmanlı Rus Harbi olarak bilinen savaşta Pakistan halkı topladığı 125 bin Osmanlı lirası değerindeki parayı İstanbul”a gönderdiler. O dönemde küçümsenmeyecek hatta muazzam bir paraydı. Dahası yardımın yapıldığı sırada Hindistan’da kuraklık ve açlık felaketi söz konusuydu. Bu yapılan fedakarlığu unuttuk mu? Bence unutmamalıyız.

Pakistan halkı aynı fedakarlığı Osmanlı-Yunanistan savaşı sırasında da gösterdiler. İstanbul”a çekilen telgraflarda “Bütün servetimiz, evlerimiz, mülklerimiz feda olsun” diyorlardı.

Pakistan haklı 1911 yılında Trablusgarp’ın İtalyanlar tarafından işgal edilmesine İtalyan mallarını boykot ederek karşılık verdiler. Bu boykotun İtalya’ya yansıyan faturasının yıllık en az 5 milyon sterlin olduğu ifade edilir.

Balkan Savaşları sırasında Osmanlı için açılan yardım sandıklarına Pakistanlılar ellerinde ne varsa yetiştirmişlerdir. Prof. Azmi Özcan”ın aktardığı belgeye göre bir İngiliz görevlisinin tuttuğu raporda yardımların nasıl toplandığı şöyle anlatılıyor:

İlginizi Çekebilir:2.Dünya Savaşında Türkiye

“Herkes elindeki her şeyi Osmanlı”ya yardım için getirip bırakıyordu. Bir ara kalabalık telaşlandı, bir hareketlilik görüldü. Kucağında bebek bulunan fakir bir kadın can havliyle sağa sola koşuşturuyor, ”Yok mudur bir hayırsever, Allah rızası için bu çocuğumu satın alsın, bedelini Osmanlı”ya göndereyim” diyordu. Herkes şaşkın, herkes perişandı. Yürekler parçalanmıştı sanki. Hemderd olmanın bu derecesi mümkün müydü? Neyse ki bir hayır sahibi kadın adına istediği meblağı yardım sandığına, çocuğu da annesine bıraktı.”

Birinci Cihan Harbi sırasında İngiliz hükümetinin resmi tarihçisi Theodore Morison”un gözlemleri ise şöyledir:

“Peşaver”den Argot”a bütün Müslümanlar Türkiye üzerine yoğunlaşmışlar. Evlerine kapanmış kadınlar bunun için gözyaşı döküyorlar. Artık başka hiçbir şey konuşulmuyor ve düşünülmüyor.”

Her Ne Kadar Türk Olsalar da Azerbaycan-Osmanlı İlişkilerinden de Bahsetmek İsterim

1918 yılı, Azerbaycan-Osmanlı münasebetlerinin en yoğun yaşandığı dönemlerden biridir. 28 Mayıs 1918’de kurulan Azerbaycan (Demokratik) Cumhuriyeti varlığının ilk altı ayında Osmanlı Devleti ile çok-boyutlu ve yakın bir temas yaşamıştı. O sırada Azerbaycanlılar, Osmanlı Ordusu birliklerinin yardımıyla, başkent Bakü’yü Bolşeviklerden ve Taşnaklardan kurtarma hareketine girişmişlerdi. İşte bu dönemde, iki ülke arasında askerî yardımın yanı sıra stratejik, iktisadî, diplomatik ve kültürel olmak üzere çeşitli düzlemlerde ilişkiler söz konusu idi. İki devlet bir medeniyet olan Azerbaycan ve Osmanlı’nın bu vuslatı, çok kısa sürmüştü.

Azerbaycan-Osmanlı İlişkileri (1918) kitabı     Yazar: Vügar İmanov

Sizlere Her 15 Nisan’da Gündeme Gelen Ermeni Soykırımı İddialarını Kabul Eden Ülkeleri Listeleyelim

“Ermeni soykırımı” iddialarını resmen tanıyan ülkeler; Almanya, Arjantin, Avusturya, Belçika, Bolivya, Brezilya, Bulgaristan, Kanada, Şili, Kıbrıs Rum Yönetimi, Çekya, Ermenistan, Fransa, Yunanistan, İtalya, Libya, Litvanya, Lübnan, Lüksemburg, Hollanda, Paraguay, Polonya, Portekiz, Rusya, Slovakya, İsveç, İsviçre, Suriye, Vatikan, Venezuela, Uruguay.

Yukarıda ki ülkeler resmi olarak soykırım tabiriyle kabul etmiş olsa da, şunu da unutmamak gerekir. Bu halkların kararı değildir. Tamamen siyasidir.

Şimdilik yazımı burada noktalıyorum. Devamını düzenledikçe yazıma ekleyeceğim. Depremlerde Amerika dahil çoğu ülke Türkiye’ye yardım göndermiştir. Bu siyaseten kopmuş halkların insani yardımıdır. Bu konuyu asla Türkiye’yi seviyorlar diye algılamamalıyız çünkü Ermenistan’da deprem olsa Türkiye’de yardım gönderecektir. Bu Uluslararası insani yardımdır ve tüm halklar buna insani açıdan zorunludur.

share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Türk Demokrasi Tarihi Kemal Karpat Kitap Özeti ve İncelemesi
Türk Demokrasi Tarihi Kemal Karpat Kitap Özeti ve İncelemesi
Macarlar Türk mü? – Bir Macarla Röportaj
Macarlar Türk mü? – Bir Macarla Röportaj
Şamanizm ve Türkler İlk Tanışması-Şamanizm Nedir?
Şamanizm ve Türkler İlk Tanışması-Şamanizm Nedir?
KÜRŞAT AYAKLANMASI
KÜRŞAT AYAKLANMASI
Malazgirt Savaşı ve Tarihi Sonuçları Nelerdir?
Malazgirt Savaşı ve Tarihi Sonuçları Nelerdir?
Türklerde Kadının Yeri : Türklerde Kadın Olmak
Türklerde Kadının Yeri : Türklerde Kadın Olmak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tarihbilgi.com.tr | © 2024 |