Şarabın Tarihi – 6 İçecekte Dünya Tarihi
- Şarabın Tarihi – 6 İçecekte Dünya Tarihi
- Şarabın Tarihçesi
- Yunanlar'da Şarap
- Roma'da Şarap
Önceki yazımda, biranın insanlık tarihindeki yerinden bahsetmiştik. Bu yazımda ise şarabın keşfedilmesinden, Antik Yunan ve Roma imparatorluğundan yayılarak nasıl bir dünya standardı oldu, insanlık tarihinde yeri nedir şarabın geçmişi sorularına bu yazımda değineceğiz. İşte Şarabın Tarihi:
Şarabın Tarihçesi
Şarap, insanlığa yaygın bir şekilde M.Ö. 6000 yıllarında çömleğin yapılmasıyla yayılmıştır ancak ilk olarak Ermenistan civarlarında olan Zagros Dağlarında üretildiği, arkeolojik kanıtlarla desteklenmiştir. Şarabın geçmişi sandığınızdan daha eskilere dayanır.
Şarabın yapılması için gereken tek şey üzümdür. Üzüm ezildiğinde, üzümün kabuğunda bulunan doğal mayalar, üzümün suyundaki şekeri alkole dönüştürür.
Şarabın keşfedilmesi ve çömleğin icadıyla ortaya çıkan şarap yapma bilgisi, Yunanistan’a ve Mısır’a kadar yayılır. Mısır’da şarap, zengin içeceğiydi çünkü iklim büyük ölçekli üretime uygun değildi ve nadir bulunuyordu.
Ünlü İlyada Destanı’nın yazarı Ozan Homeros, Destan’da Pramnos isimli bir şaraptan söz eder. Ozan Homeros’un Odysseia destanında da Kirke’nin Odysseus ve arkadaşlarını şarapla sarhoş etmesinde de bahseder.
Şarabın, dünyaya yayılmasında deniz yoluyla ticaret ile yayılmasıyla ve büyük krallıkların kurulması, şarabın bulunabilirliğini arttırdı çünkü yol parası ne kadar az olursa şarabın değeri o kadar azalıyordu, bu sebeple şarap daha fazla kesime erişebiliyordu.
Şarabın, batıya yayılmasında Fenikelilerin etkili olduğunu görürüz. M.Ö. 750 yılında batan 2 Fenike gemisinin taşıdığı şaraplar, bozulmadan ele geçirilmiştir.
Asur Kralı II. Asurnipal, yaptığı ziyafette 10 bin küp bira ikram etti, ikram edilen şarabın miktarı da 10 bin tulumdu ancak, daha büyük bir zenginliğin simgesiydi.
Yunanlar’da Şarap
Yunanlılara, deniz yoluyla şarap gelince, Yunanlılar şarabı kendilerinin de yapabileceğini, iklimlerinin bağcılığa uygun olduğunu farkedince, dünyada ilk kez büyük ölçekli ticari şarap üretimi başladı.
Yunanlılarda tahıl çiftçiliğinin yerini asmacılık almaya başladı çünkü bir bağdan, bir tarlanın kazandırdığının 20 katı kazanılabiliyordu.Sakız,Midilli ve Taşoz Adaları, Yunan şarabının üretiminde büyük yer kapsar.
Şarap üretimi o kadar önemliydi ki, bir savaş, bağların hasat zamanına denk gelir ve halk, hasatı kaybetmemek için teslim olmuştur ve hasat sorunsuz bir şekilde geçmiştir.
Yunanlıların bir çeşit içki partisi olan symposion, Yunanistan’da oldukça önemliydi. Symposion için evlere odalar yapılırdı.S ymposion’un türleri vardır(Örneğin Platon’un yaptığı felsefi sypmosionlar ya da Yunanlı gençlerin oyun symposionları). Symposion’a sadece erkekler katılabilirdi.İlk olarak içkisiz yiyecek ikram edilirdi ve ardından şaraplar gelirdi. İlk 3 şarap adak olarak yere dökülürdü. Yunan Tanrılarına, ölmüş kahramanlara ve Zeus‘a.
Yunanlılar şaraba su katarak içerlerdi.2’ye 1, 5’e 2 ölçeklerinde katarak içme zorunlulukları vardı. Şarabı su katmadan içmek Yunanlılar için barbarlığın simgesiydi.
Roma’da Şarap
M.Ö. 200 yıllarında Romalılar, Yunanlıları alt etmişlerdir fakat kültürel anlamda Yunanlıların esiri olmuşlardır. Roma’da Eğitimli Romalılar Yunanca konuşabiliyor ve Yunan edebiyatını biliyorlardı.
Romalılar, şarabı Yunanlılardan görmüş ve benimsemiştir. Roma yüzbaşılarının rütbe işareti ise Asma Çubuğu‘dur.
Şarabın egemenlik sürdüğü tarihleri eğer tarihsel olaylar sıralamasında alsaydık, şaraba Roma’nın Yükselişi ve Ünlü Filozoflar düşerdi.
Serinin diğer bölümünde Damıtık İçkilerin, Dünya Tarihindeki yerini ele alacağız. Şarabın tarihi yazımızı beğendiyseniz yorumlarınızla fikirlerini belirtebilirsiniz.