Albert Einstein İsrail İkinci Başkanı Olabilirdi

O kadar isteseydi, “Göreliliğin Babası” İsrail’in ikinci başkanı olabilirdi. Bu yazımızda pek kimsenin bilmediği Albert Einstein’ı bile çok şaşırtan İsrail Başkanlığı teklifinin hikayesini anlatacağız.  Albert Einstein İsrail Başkanı olabilme ihtimali hikayesi:

Hepimiz onu genel görelilik kuramı ile ve nobel ödüllü bir fizikçi olması sebebiyle tanıyoruz. İlkokul 2. sınıfta tanıştığımız Albert Einstein’a İsrailin İkinci Başkanı olması için teklif gittiğini biliyor muydunuz?

İsrail’in ilk başkanı Chaim Weizmann, Einstein’ın “yaşayan en büyük Yahudi” olduğunu söyledi. Dolayısıyla Weizmann’ın 9 Kasım 1952’de ölümü üzerine, yaşan en büyük yahudi olarak Einstein başkanlık için uygun görülebilirdi.

İsrail Büyükelçiliği 17 Kasım’da Einstein’a resmi olarak başkanlık teklif eden bir mektup gönderdi .

Mektupta, İsrail’e taşınması gerekeceğini, ancak işin onun çıkarlarını koruyacağını bilimsel işler için dikkatini dağıtacağı konusunda endişelenmesine gerek olmadığını söyledi. Sonuçta bu sadece başkanlıktı.

İlginizi Çekebilir:Fransızca İsimler

İsrailli bir diplomat olan Abba Ebban, “Başbakan, bu gibi durumlarda, büyük bilimsel çalışmalarınızı sürdürmek için tam olanak ve özgürlüğün, bir hükümet ve emeğinizin en büyük öneminin tamamen bilincinde olan insanlar tarafından sağlanacağına dair teminat veriyor” diye yazdı.

Neden Bu Teklif Ona Götürüldü?

Ve Einstein’ın yaşlılığına rağmen – o zamanlar 73 yaşındaydı – popüler bir seçim olurdu. Birincisi, Hitler’in iktidara gelmesi sırasında Amerika’ya sığınan Alman doğumlu bir profesör olarak, Yahudiler için zulümden arındırılmış bir sığınak kurulmasının uzun süredir savunucusu olmuştu.

Bunları okurken çok şaşırmış olabilirsiniz. Ancak o dönemler Einstein yahudiler için kendi bölgeri olması konusunda söylemleri olduğu biliniyor. İsrail’de hazır bu kendi bölgeleri olan devleti kurmuşken Albert Einstein İsrail 2. başkanı olmak için en uygun kişi olarak düşünülüyor. Ne kadar ilginç değil mi?

Dahası, Einstein’ın Kudüs İbrani Üniversitesi’ni kurmadaki liderliği, onun istekli bir aday olabileceğini öne sürdü ve Einstein savunucuları, onun matematik uzmanlığının gelişen yeni bir devlet için yararlı olacağını düşündüler.

Neden Reddetti?

Fakat Einstein tıpkı bizler gibi bu teklife çok şaşırdı. Bu iş için yeterli deneyime ve insani ilişkilere sahip değilim diyerek bu teklifi reddetti. “Hayatım boyunca nesnel meselelerle uğraştım, bu nedenle insanlarla doğru bir şekilde ilgilenme ve resmi işlevleri yerine getirme konusunda hem doğal yetenek hem de deneyimden yoksunum” diye yazdı.

Einstein bu teklifi reddetmese ve İsrail’in ikinci başkanı olarak tarihe yazılsaydı neler oldu dünya ve arap tarihi için ne gibi sonuçları olurdu bilemiyoruz. Ancak İsrail’in şu anki gelişmişliğinden çok daha ileride olacağı kesin.

share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Kruvasan Tarihi: Kruvasan’ın Bulunmasında Türk Katkısı
Kruvasan Tarihi: Kruvasan’ın Bulunmasında Türk Katkısı
Muhteşem Yüzyıl Serisi Gerçeği Yansıtıyor mu?
Muhteşem Yüzyıl Serisi Gerçeği Yansıtıyor mu?
Size Yalan Söylendiğini Nasıl Anlarsınız?
Size Yalan Söylendiğini Nasıl Anlarsınız?
Lonca ile ilgili bazı terimler
Lonca ile ilgili bazı terimler
Feryadı İsyanım Sözleri
Feryadı İsyanım Sözleri
Fetih Suresi Meali Elmalılı
Fetih Suresi Meali Elmalılı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tarihbilgi.com.tr | © 2024 |