Türk Mitolojisinde Tanrılar ve Tanrıçalar – Tarih koliklere Özel

Mitoloji denince genelde Yunan Mitolojisi akla gelir ancak Türklerinde Mitolojisi olduğunu biliyor musunuz? Galerimizde Türk Mitolojisindeki Tanrı ve Tanrıçaları göreceksiniz. Resmin üzerine tıklarsanız galeriyi görebilirsiniz. İşte Türk Mitolojisinde Tanrılar ve Tanrıçalar:

Türk Mitolojisinde Tanrılar ve Tanrıçalar

Modern Türkiye’nin komşuları Yunanistan, drama ve küçük ayrıntılarla dolu karmaşık tanrı mitlerine sahipken, Türk tanrıları nispeten basit ve anlaşılırdır. Göçebe olduklarından , Türkler de nadiren tanrılarına heykeller ve tapınaklar inşa ettiler, bu kadar çok tanrı ve hikaye zaman ve fetihler yüzünden kayboldu.

Göçebe Türk kabileleri mitleri kendi inançlarına ve sosyal yapılarına göre uyarladılar ve değiştirdiler, bu nedenle tek bir sabit tanrı-efsane bulmak nadirdir. Bunu akılda tutarak, eski Türk halkının en önemli tanrılarını inceleyelim!

Tengri

Büyük gök tanrısı Tengri, en önemli Türk tanrısıdır. Türk halklarının tarihinin çoğu çok tanrılı olmakla birlikte, Tengriizmin tek tanrılı bir din olarak durduğu koca yüzyıllar da olmuştur.

Tengri, Kök Tengri veya Gok Tengri, ilk ilkel tanrı ve yaratıcı tanrıdır. Nasıl göründüğünü bilmiyoruz, sadece güçlü ve adil olduğunu. Daha sonraki tanrı fikirlerinde, şüphesiz daha modern ideolojilerden etkilenmiş, aynı zamanda Erlik’in kötülüğüne iyinin gücü olarak kabul edilir.

İsim aynı zamanda gökyüzü ile eş anlamlıdır ve günümüzde herhangi bir tanrıya atıfta bulunmak için kullanılabilir.

İlginizi Çekebilir:Şahmeran Efsanesi – Sırlı ve Gizemli Bir Dünyaya Yolculuk

Erlik Kimdir?

Yerlik ve Erlik Han olarak da adlandırılan Erlik, Türk panteonunda kötülük tanrısı ve yeraltı dünyasıdır. Ölüme başkanlık ediyor ve insanlığın yaratılmasına müdahale ettiği için Tengri veya Ülgen tarafından (nerede olduğunuza bağlı olarak) cezalandırıldı.

Erlik, tıpkı Hıristiyan şeytan gibi, ilk insanları yasak meyveyi yemeye ikna etti ve bunun için cehennemde ikamet etmeye gönderildi. Dokuz kızı ve dokuz oğlu var ve gümüş bir tahtta oturuyor.

Kayra Kimdir?

Kayra Han ile efsaneler çok farklıdır ama tanrı, ne erkek ne de kadın, şüphesiz Tengriizm’deki en önemli tanrılardandır. Bazı efsanelerde Kayra, Tengri’nin babası, bazılarında ise oğludur.

Kayra Han, gökyüzünün 17. katında, ağaç olarak tasvir edildiğinde en üst kat veya dalda yaşıyor. O, havanın, suyun ve toprağın hükümdarıdır ve yaratılışını gözlemleyerek saf beyaz bir kaz gibi yeryüzünde uçar.

Ülgen Kimdir?

Ülgen, hem Kayra Han hem de Gök Tengri ile sık sık iç içe geçen bir tanrıdır. O insanlığın koruyucusudur ve bir tür baş melek figürü olarak görülebilir. Ülgen insanlara ateş armağan etti ve bizi kötü kardeşi Erlik’ten koruyor.

Altın sarayda yaşayan Ülgen, güçlü ve uzun saçlı, iki yanında beyaz bir güneşle tasvir edilmiştir. Ayrıca şimşek atabilir ve havaya başkanlık edebilir. Şamanların koruyucu tanrısıdır ve onlara bilgilerini sağlar. İyiliği ve bolluğu sembolize ediyor.

Mergen Kimdir?

Ülgen’in (veya Kayra’nın) oğlu Mergen, bilgelik, akıl ve bolluk tanrısıdır. Hızlı zeki ve bilge olmasının yanı sıra mükemmel bir okçu. Bilgeliği nedeniyle, kötülüğü dünyadan kovan tanrı olarak kabul edilir (o zaman soru devam etse de, kötülük nasıl geri geldi ?)

Kızağan Kimdir?

Savaş tanrısı Kizagan, savaşçı Türk boyları arasında önemli bir tanrıydı. Kırmızı bir at veya deveye biner ve zırhlı güçlü bir genç olarak tasvir edilir.

Umay Kimdir?

Bu listedeki tek tanrıça, iyi kalpli Umay’dır. Kadınları, çocukları ve anneleri koruyan Türk doğurganlık ve bekaret tanrıçasıdır.

Umay, Gök Tengri’nin de en sevdiği karısıdır ve onunla birlikte Türk halkının yaşam gücünü ve zaferlerini sağlar. Sarı renkle sembolize edilir ve genellikle ilahi gücü yayan güneşle ilişkilendirilir.

share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Şahmeran Efsanesi – Sırlı ve Gizemli Bir Dünyaya Yolculuk
Şahmeran Efsanesi – Sırlı ve Gizemli Bir Dünyaya Yolculuk
Apollon ile Dahpne Efsanesi Perde Arkası – Büyük Aşk Hikayesi ve Eros
Apollon ile Dahpne Efsanesi Perde Arkası – Büyük Aşk Hikayesi ve Eros
Herkül’ün 12 Görevi – Herkül Efsanesinin Bilinmeyenleri
Herkül’ün 12 Görevi – Herkül Efsanesinin Bilinmeyenleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tarihbilgi.com.tr | © 2024 | [email protected]