Osmanlı Devletinde Bilim Adamları

Osmanlı Devletinde Bilim Adamları

Osmanlı Devletinde Bilim Adamları

Osman Hamdi Bey – İlk Türk arkeolojisi olarak bilinen Osman Hamdi Bey Lübnan kazıları sonucunda İskender Lahidi’ni bulmuştur. Mimar Sinan Üniversitesindeki Sanayi-i Nefise Mekteb-i Alisi’nin kurucusudur.

Ali Kuşçu – Fatih Sultan Mehmet döneminde yaşamış Timur İmparatorluğunda doğmuştur. Osmanlı – Akkoyunlular sınırında Fatih Sultan Mehmet’in daveti ile İstanbul’a gelmiştir. Astronom , matematikçi ve dil bilimcidir. İstanbul’da iken Ayasofya Medresesinde Müderrislik yapmıştır ve İstanbul da vefat etmiştir.

Takiyüddin – 2. Selim dönemde saray müneccimbaşlığına atanmıştır. Gözlemevi olan Takiyüddin Rasathanesini kurmuştur. Galata Kulesinde gözlemler yapmıştır.

Katip Çelebi – Tarih, coğrafya, bibliyografya alanında çalışmalar yapmıştır. İbrahim Müteferrika tarafından basılan ve ünlü olan coğrafya ansiklapetisi Cihannümanın yazarıdır.

İlginizi Çekebilir:III. MURAT (3.Murat)

Piri Reis – Osmanlı denizcisidir. Amerikayı gösteren haritaları ve denizcilik kitabı olan Kitabı Bahriye ile tanınmıştır.

Hezarfen Ahmet Çelebi – Kendi yaptığı kanatlar ile uçmayı başaran ilk Türk olmuştur. Uçuşunu 4.Murat döneminde Galata Kulesinde gerçekleştirmiştir.

Cabir Bin Hayyan – Atom Bombasının ilk mucididir. Kimyanın babası olarak tanınmıştır. Atomun parçalanabileceğini iddaa eden ilk kişidir . Zooloji biliminin öncüsüdür. Hayvan gübresinden amonyak elde etmiştir.

Evliya Çelebi – İlk tanınmış Türk gezgindir. Seyahatname adlı eseri yazmıştır.

Matrakçı Nasuh – Kendisinin bulduğu matrak oyunu nedeni ile kendisine matrakçı denilmiştir. Matematik , tarih ve savaş sanatları alanlarında eserler vermiştir. Yapıtları başta Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi ve Süleymaniye Kütüphanesidir.

Lagari Hasan Çelebi – Roket yaparak uçmayı başardığı rivayet edilir.

share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Ermeni Hareketi
Ermeni Hareketi
Osmanlı Klasik Dönem Ekonomisinin İlkeleri
Osmanlı Klasik Dönem Ekonomisinin İlkeleri
1.Dünya Savaşı Taarruz Cepheleri
1.Dünya Savaşı Taarruz Cepheleri
İltizam ve Mukataa
İltizam ve Mukataa
Osmanlı Padişahları
Osmanlı Padişahları
2.Abdülhamit Dönemi
2.Abdülhamit Dönemi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tarihbilgi.com.tr | © 2024 |