Titanik Gemisi Hakkında Bilinmeyen 8 Şey – Rose Gerçek mi?
- Titanik Gemisi Hakkında Bilinmeyen 8 Şey – Rose Gerçek mi?
- Titanik İle İlgili Bilinmeyen Sırlar Herkesi Şaşırttı
- Titanik gemisi gerçek mi? Titanik Enkazı Çıkarılabilir mi?
- Yakında Gözden Kaybolabilir!
- Enkazdaki Eşyaların Değeri Paha Biçilemez!
- Titanik'te ki Bir Yolcu Gibi Yemek Yiyebilirsiniz
- İlk Kez Görülen Fotoğraflar
- Titanik'ten Yapılan Mobilya
- Titanik gemisi gerçek mi? Titanik Filmindeki Karakterlerin Çoğu Gerçekti
- Teoriye Dayalı Sınıf Farklılıkları Gerçek mi?
Titanik İle İlgili Bilinmeyen Sırlar Herkesi Şaşırttı
Titanik gemisi gerçek mi ? Titanik 100 yılı aşkın bir süre önce battı. Ancak ünlü geminin enkazına olan hayranlık her zamankinden daha güçlü. Filimdeki gerçek olaylara kadar işte Titanik hakkında muhtemelen bilmediğiniz 8 şey :
Titanik gemisi gerçek mi? Titanik Enkazı Çıkarılabilir mi?
Titaniği ortaya çıkarmanız ve hatta onu restore etmeniz mümkün olabilir mi? Bu sorunun cevabının hayır olduğu ortaya çıktı. Titaniği sudan çıkarmak çok pahalı ve karmaşık bir iş olur çünkü kurtarılamayacak kadar çürümüş. Gemiye kablo takmak gibi geleneksel yöntemlerin çoğu onu okyanusun dibinden etkili bir şekilde çıkaramaz çünkü bu işlem sırasında muhtemelen parçalanır ve un ufak olur. Yazar Henry Hirst Titaniğin yüzeydeki kazazedelerin duyabileceği kadar yüksek bir ses çıkaran çarpışma sebebiyle kış tarafına ait bir çok parçasının parçalanıp deniz tabanına battığında ağır hasar gördüğünü bildirdi. Batarken güverteler birbirinin üstüne oturdu. Henry Hirst tüm bunların ışığında bu hurda yığınını nasıl kaldırırsınız. Kaldırmak için kabloları nereye bağlarsınız gibi haklı sorular sordu. 1985’te enkazın keşfedilmesinden bu yana gözlerimizin önünde meydana gelen bozulma gemiyi kurtarma konusundaki gerçekçi olasılıkları daha da azalttı. Bunu yapmak çoğu kişi ya da kuruluşun yatırım yapmaya istekli olmayacağı ya da yatırım yapmaya gücünün yetmeyeceği kadar pahalıya mal olacaktır. Titaniği sudan güvenli bir şekilde çıkarmak sürecin gerektireceği hassas ve karmaşık prosedürlere, malzemelere ve işçiliğe aşırı miktarda para harcamayı gerektirecektir.
Yakında Gözden Kaybolabilir!
Yazar Nataly Kagan’ın The Sun için 2016 yılında yayınlanan bir makale de bildirdiği üzere Titaniğin kalıntıları 2030 yılına gelindiğinde okyanus tabanında yaşayan bakteriler sebebiyle tamamen yok olabilir. 1912’den bu yana 108 yıl boyunca enkaz soğuk Kuzey Atlantik Okyanusunun yüzeyinin yaklaşık dört kilomerte altında yattı. Derinliği nedeniyle gemi 1985’te ki keşfine kadar korunmuş durumda kaldı. 2010 yılında bilim adamları enkazdan keşfedilen paslı parçacıklar üzerinde yeni bir proteu bakteri türü keşfettiler. Numuneye Kavana Stenning adını verdiler ve bunun Titaniğin ortadan kaybolmasının nihai sorumlusu olabileceğine inanıyorlar. Bakteriler suyun tuzluluğu nedeniyle gemi enkazının derinliklerinde kolayca hayatta kalır buna deniz akıntılarının ve tuz erozyonunun neden olduğu hasar da eklenince bilim adamları son otuz yılda çürümenin hızlandığını söylüyor. Uzmanlar Titaniğin kalıntılarının eninde sonunda kaybolacağını biliyordu ancak bunun bu kadar erken olacağını düşünmüyorlardı. Ağustos ayında dalgıçlar enkazı 14 yıl sonra ilk kez ziyaret ettiler ve giderek kötüleşen bozulma durumunu doğrulayan yüksek çözünürlüklü fotoğraflar çektiler.
Enkazdaki Eşyaların Değeri Paha Biçilemez!
İnsanlar kaybolan gemiden kalanların değerini anladıkça Titanik’teki ürünler her zamankinden daha yüksek fiyata satılıyor. 2016’nın sonlarında kazadan kısa bir süre sonra üçüncü sınıf görevlilerden birinin cesedinden alınan küçük paslı bir dolap anahtarı açık artırmada 110 Bin Doların üzerinde satıldı. Bu pek hoş bir durum değil diye düşünebilirsiniz ancak son yıllarda satılan bir çok ürün müzayedeye gelene kadar orijinal sahiplerinin ailelerinde duruyordu. Adamın üzerinden çıkan anahtarda ilk olarak dul eşine gönderildi ve üç yıl önce satılana kadar ailesinde kaldı. Ekim Ayında kurtarma ekibinde bulunan mürettebat üyesi Samuel Smith’in torunları kaybedilen 1500 canın anısına gemi enkazından yaptığı meşe haçta dahil dedelerinin bazı kişisel eşyalarını paraya çevirdi. Ayrıca bir zamanlar Bay Smith’e ait belgeler, fotoğraflar, ağaç işleme aletleri ve mektubunu sattılar.
Titanik’te ki Bir Yolcu Gibi Yemek Yiyebilirsiniz
Ekim Ayında Chicago Tribün gazetesi Titaniğin yolculuğundan tarifler içeren bir kitabın çıkışını duyurdu. Titanik o zamanlar en lüks Fransız Restoranlarında kullanılanlara rakip olan 1. sınıf pişirme ekipmanlarıyla hazırlanan seçkin birinci sınıf yemekleri ile ünlüydü. Miksoloji eğitimi almış barmenler dönemin en moda kokteyllerini hazırlarken gemide bulunan bin şişe şarap sekiz yüz elli sert alkollü içki ve yirmi bin şişe birada aynı şekilde güzeldi. Kitabın yazarı Veronica Hinke geminin okyanus yüzeyi üzerindeki son gecesinin yiyecek ve içecek deneyimini yeniden yaratıyor. Kitap Kaz ciğeri gibi batan talihsiz gemide yenen son yemekleri içeriyor. Hinke’nin Titanik tarihine duyduğu hayranlık yerel bir patlamış mısır satıcısı olan ve yazarın memleketi Vale, Winconsin’de yaşayan patlamış mısır Den lakaplı tek kollu adam efsanesinden kaynaklanıyor. Yeni kitabını insanların Titanik’te yeyip içtikleri ile ilgili bulabildiği her menüyü ve bilgiyi inceleyerek araştırdı. Buna insanların yemek deneyimleri ile ilgili ayrıntıları içeren mektuplarda dahildi. Hinke’nin kitabında tariflerin yanı sıra yemeklerin arkasındaki hikayelerde yer alıyor. Titanik yolcularının yediği yemekler size çekici gelmiyorsa veya yapılması zor diye düşünüyorsanız kitap tariflerinin kullanıcı dostu ve modern zevklere uygun olacak şekilde değiştirildiğini öğrenmekten mutluluk duyabilirsiniz. Malzemeler bulunması zor ya da çok garip şeyler değil. Connecticut’daki Titanik meraklıları en iyi kıyafetlerini giyip Hinke’nin kitabındaki tarfilere dayanan bir akşam yemeği ile zamanda geçmişe gitme planı yapıyorlar. Peki siz ne düşünüyorsunuz? Bu etkinliğe katılmak ister miydiniz?
İlk Kez Görülen Fotoğraflar
Doneggla İrlanda’daki Lock As the Kazel otelde yakın zamanda açılan bir bar. Bir grubun parçası olarak Titaniğe dair 200’e yakın fotoğraf sergiliyor. Görünüşe göre bu resimler çok özel. Kuzey İrlanda’da bulunan bar İrlandalı bir Rahip olan Francis Brown adlı yetenekli bir fotoğrafçı tarafından çekilen fotoğrafları sergiliyor. Titaniğin ilk yolculuğu için amcası ona bir bilet armağan etmişti. Brown geminin ilk günlerinde İngiltere’den Southampton’dan İrlanda’ya seyahat ederken yüzlerce fotoğraf çekti. Yolcu kabinlerinin ve salonlarının fotoğraflarını çekti ancak kiliseden gelen bir telgraf adamın Atlantiği geçmeden hemen önce gemiden inmesini emrediyordu. Brown bu talimatların elbette hayatını kurtaracağını bilmiyordu. Gemi battıktan sonra Brown’un çektiği son fotoğraflar dünyanın dört bir yanında gazetelerin ön sayfalarına çıktı. Ancak bu barda sergilenen resimlerin çoğu daha önce hiç görülmemişti. Brown fotoğrafçılıkta kariyer yapmasına rağmen tüm fotoğrafları bastırmaya parası yetmiyordu. Bir kaç yıl önce fotoğrafların şu anki sahibi müzayede de Brown’a ait bir kaç sandığı satın aldı ve içindeki film rulosunu farketti. Fotoğraflar yeniden düzenlendi ve basıldı. Fotoğrafların şu an ki sahipleri barlarını bunlarla süsleyerek onları halkla paylaşacak kadar ince ruhlu insanlar. Oralara giderseniz kesinlikle bu barı ziyaret etmelisiniz.
Titanik’ten Yapılan Mobilya
2019 Titanik sırlarının yayınlanması açısından yoğun bir yıl oldu. Eylül ayında Fox News yazarı Christopher Carbon Kuzey İrlanda’da Titanikle benzersiz bir bağlantısı bulunan bir evin satışını haber yaptı. 4 yatak odalı ev Belfast yakınlarında bulunmaktadır ve 1833 yılında inşa edilmiştir. Christopher mutfaktaki pencere koltuğunun Titaniği inşa etmekte kullanılan ahşaptan yapıldığı bildirildi. Yerel bir araba mezarlığında çalışan bir adam evin şu anki sahibine ahşabın Titaniğin inşa edildiği Belfasttaki Herland tersanesinden geldiğini söyledi. 548.891 dolarlık bir fiyatla satışa çıkan özenle restore edilmiş ev alıcısını bekliyor.
Titanik gemisi gerçek mi? Titanik Filmindeki Karakterlerin Çoğu Gerçekti
Muhtemelen hepinizin bildiği gibi Titanik filmindeki ana karakterleri Jack ve Rose kurguydu. Yönetmen James Cameron onları izleyicilere tarihsel kurguları duygusal olarak bağlayabilmek için yarattı. Jack, Rose ve Cal Hockley arasındaki aşk üçgeni de duyurulmuştu. Cal Hockley karakteri Petsburglu bir iş adamının gerçek hayattaki oğluna dayansa da birebir aynı insan değildi. Ancak 1997’de gişe rekorları kıran filmdeki destekleyici rollerin çoğu gerçek insanlardı. Geminin baş tasarımcısı Thomas Emres filmde ölmeden önce Titaniğin resmine bakarak sigara içerken gösteriliyor. Söylenenlere göre bu sahne birebir gerçektir. Kurtarma botu sahnelerin neredeyse tamamı gerçekten yaşanmıştı.
Teoriye Dayalı Sınıf Farklılıkları Gerçek mi?
Beni yanlış anlamayın. Sınıf farklılıkları o dönemde Titanik’te ve diğer ulaşım araçlarının çoğunda bariz bir gerçekti. Zenginler için çerez parası denilebilecek miktarlarda satın alınan lüks birinci sınıf odalarla üçüncü sınıf insanlığın bütün birikimleriyle tuttukları ranzalarla döşenmiş sıkış tepiş basit ortak yatak odaları arasından keskin bir fark kesinlikle vardı. Gemide geçilemeyen çizgilerde vardı. Örneğin üçüncü sınıf yolcuların birinci sınıf olanlar için belirlenmiş alanlara girmeleri kesinlikle yasaktı. Ancak filmdeki bazı sınıf ayrımcılığı sahneleri o kadar da değil dedirtiyor. Örneğin üçüncü sınıf yolcuların batan gemiden kaçmasını önlemek için bir personelin bir kapıyı kapattığı sahne herhangi bir tarihi bilgiye dayanmamaktadır. Bu tür kapılar acil bir durumda Alt sınıfı insanlara acımasızca barikat kurmak için değil hastalıkların geminin üst katlarına yayılmasını önlemek için vardı. Böyle bir olay yaşanmış olabilir mi? Sınıf farkı mümkün ama bu olaylara dair hiç bir kanıt yok. Filmdeki sınıflar arası gerilim değerli bagajlarını tutmaya çalışan alt sınıf yolculara ateş edildiği sahne de olmak üzere farklı şekillerde abartıldı. Yönetmenlerin tarihsel anlatıya bağlı kalmak yerine sahneleri dramatik bir şekilde işleyerek gerçeği biraz değiştirmeleri yaygındır. Bu sahnelerin o sırada insanların hissettiği korku ve paniği aktarması gerekiyor ne de olsa.
Yazıyı beğendiyseniz yazı başlığının yanında bulunan kalp simgesine tıklayarak beğendiğinizi gösterebilirsiniz. Yorumlardan fikirlerinizi yazmanız da bizleri memnun eder. Titanik gemisi gerçek mi yazımızı okuduğunuz için teşekkürler. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere. Sağlıcakla.
İlginizi çekebilecek bir yazı yazdık. Mısır Piramitleri ile ilgili yazımızı buradan okuyabilirsiniz.